APUNTS DE LLEGISLACIO EN QUANT A LA DENOMINACION DEL VALENCIA COM LLENGUA OFICIAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA


APUNTS DE LLEGISLACIO EN QUANT A LA DENOMINACION DEL VALENCIA COM LLENGUA OFICIAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA


La Constitucio Espanyola



El castella es la llengua espanyola oficial de l'Estat. Tots els espanyols tenen el deure de coneixer-la i el dret a usar-la.

Les demes llengües espanyoles seran tambe oficials en les respectives Comunitats Autonomes d'acort en els seus Estatuts.

La riquea de les distintes modalitats llingüistiques d'Espanya es un patrimoni cultural que sera objecte d'especial respecte i proteccio.






Estatut d´Autonomía de la Comunidat Valenciana.

Articul sexto

1.     La llengua propia de la Comunitat Valenciana es el valencia.
2.     L´idioma valencia es el oficial en la Comunitat Valenciana, al igual que ho es el castella, que es l'idioma oficial de l'Estat. Tots tenen dret a coneixer-los i a usar-los i a rebre l'ensenyança del, i en, idioma valencia.
3.   La Generalitat garantisara l'us normal i oficial de les dos llengües, i adoptara les mesures necessaries per a assegurar el seu coneiximent.







Articul 2
El valencia es llengua propia de la Comunitat Valenciana i, en conseqüencia, tots els ciutadans tenen dret a coneixer-ho i a usar-ho, oralment i per escrit, tant en les relacions privades com en les relacions d'aquells en les instancies publiques.

Articul 7
1. El valencia como a llengua propia de la Comunitat Valenciana, ho es también de la Generalidat i de la seua Administracio Publica, de la Administracio Local i de cuantes Corporacions i  Institucions Publiques depenguen d´aquelles.
2. El valencia y el castella son llenguas oficials en la Comunidat Valenciana y com tals la seua utilizació per l´Aministracio se fara en la forma regulada per la Llei.

Articul 8
Les Lleis que aproven les Corts Valencianes seran redactades i publicades en abdos llengües.

Articul 25
1. El Consell de la Generalitat Valenciana velara per a que el valencia tinga una adequada presencia en aquelles emissores de radi i televisio i demes mijos de comunicacio gestionats per la Generalitat Valenciana, o sobre els que la mateixa Llei tinga competencia, d'acort en lo dispost en la present Llei. 2. Impulsará en las emisoras de radio y televisión el uso del valenciano.
3. Fomentara quantes manifestacions culturals i artistiques se realisen en les dos llengües, rebent consideracio especial les desenrollades en valencia.
4. La Generalitat Valenciana apoyara cuantes accions vagen encaminades a l'edicio, desenroll i promocio del llibre valencia, i tot aixo sense decadencia de la llengua utilisada, pero en tractament especific als que siguen impresos en valencia.




Disposicio adicional duodecima. Llengües Oficials.

Les Administracions Publiques deuran fomentar el pluralisme llingüistic en l'utilisacio de les noves tecnologies de la Societat de l'Informacio, en particular en els ambits territorials en que existixquen llengües propies.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Pacto de Reus, o como se vendió al pueblo valenciano.

Un atre Nou d´Octubre

Parlem de banderes